FAQ

Vanliga Frågor Och Svar, Info. Ja, kärt barn har många namn… här hittar du mer information.

RollSM är egentligen ett Riksmästerskap. Det betyder att om vi (rollare, klubbar) lyckas hålla tävlingen i två år i rad, kan vi ansöka om officiell SM-status inom Riksidrottsförbundet. Tävlingen arrangeras av Örnsbergs kanotsällskap (ÖKS) i samarbete med Fridhemskanotisterna.

FAQ – Vanliga frågor och svar:

Vad är roll med kajak och varför SM?

Bland Inuitjägarna var det en fråga om liv och död att kunna räta upp en kapsejsad qajaq, deras viktigaste transportutrustning för bland annat sälfångst. Det uppstod troligen spontana utmaningar och tävlingar bland jägare att kunna komma upp på olika sätt och därmed överleva de kalla arktiska vattnen, trots begränsande situationer som kunde uppstå. Vi vill med detta event hjälpa till att sprida och hålla levande de tusenåriga traditionerna från Grönland och övriga Arktis. Mer om dagens tekniker här.

Jag skulle vilja anmäla mig till RollSM, men vet inte hur jag gör. Kan ni hjälpa mig?

Vi har en anmälan öppen. Mer info kommer på sajten, mail eller Facebook till dem som anmäler sig. Ge oss en like och dela för att sprida info om eventet!

Vart hittar jag tävlingsreglerna för SM i roll?

På Svenska kanotförbundets hemsida hittar du tävlingsreglerna

Jag har ingen tävlingslicens och är inte med i någon paddelklubb men vill ändå vara med. Hur gör jag?

Du kan teckna webbmedlemskap och skaffa tävlingslicens för enstaka arrangemang genom Kanotförbundet [länk här].

Vad kommer det att kosta att vara med?

Detta är ett idéellt arrangemang men sponsras av kajakåterförsäljare och tillverkare. Kostnaden för de olika klasserna står på startsidan. För närvarande är våra klubbar ekonomisk garant men det vore fint om tävlingen kan arrangeras av olika klubbar runt om i landet och att det med arrangemanget följer en liten pott med pengar som täcker utläggen.

Var kan man övernatta under tävlingen?

Vi har spikat tävlingsplats till Fridhemskanotisterna vid Mälarhöjden i Stockholm. Man kan också boka camping eller vandrarhem på Klubbensborg som ligger alldeles i närheten.

Vem får delta i mästerskapsklass?

Svenska Kanotförbundet/ Stadgar 2022-03-19 Sidan 16
2 § Mästerskapstävlingar
Rätt att delta i tävling om RF:s mästerskapstecken – SM och JSM samt DM och JDM – har dels svensk medborgare som är medlem i en till SKF ansluten förening och dels utländsk medborgare, vilken tillhör sådan förening, om hon/han är permanent bosatt i Sverige, d.v.s. folkbokförd i Sverige enligt Skatteverkets regler. Detsamma gäller tävling om SKFs mästerskapstecken. Kanotist som har flyktingstatus enligt FN har rätt att delta i nationella mästerskap i det land där hen fått sin flyktingstatus.

Kan utländska deltagare vara med?

Ja, det går bra att delta i öppen klass, juniorklass 16-18 år eller motionsklass. Se licenser och tävlingsregler.