FAQ

Vanliga Frågor Och Svar, Info. Ja, kärt barn har många namn… här hittar du mer information.

RollSM var egentligen ett Riksmästerskap 2023. I och med den bredd och geografisk representation samt elit på världsnivå har vi erhållit officiell SM-status från Riksidrottsförbundet redan i år 2024. Tävlingen arrangeras av Kajakföreningen Rolltokarna i samarbete med Göteborgs Kanotförening (GKF).
2023 var det Örnsbergs kanotsällskap (ÖKS) i samarbete med Fridhemskanotisterna som stod för arrangemanget.

FAQ – Vanliga frågor och svar:

Vad är roll med kajak och varför SM?

Bland Inuitjägarna var det en fråga om liv och död att kunna räta upp en kapsejsad qajaq, deras viktigaste jakttutrustning för bland annat sälfångst. Det uppstod troligen spontana utmaningar och tävlingar bland jägare att kunna komma upp på olika sätt och därmed överleva de kalla arktiska vattnen, trots begränsande situationer som kunde uppstå. Vi vill med detta event hjälpa till att sprida och hålla levande de tusenåriga traditionerna från Grönland och övriga Arktis. Mer om dagens tekniker här.

Jag skulle vilja anmäla mig till RollSM, men vet inte hur jag gör. Kan ni hjälpa mig?

Anmälan planeras att öppna under Juni månad. Mer info kommer på sajten, mail eller Facebook till dem som anmäler sig. Ge oss en like och dela för att sprida info om eventet!

Vart hittar jag tävlingsreglerna för SM i roll?

På Svenska kanotförbundets hemsida hittar du tävlingsreglerna

Jag har ingen tävlingslicens och är inte med i någon paddelklubb men vill ändå vara med. Hur gör jag?

Du kan teckna webbmedlemskap och skaffa tävlingslicens för enstaka arrangemang genom Kanotförbundet [länk här].

Vad kommer det att kosta att vara med?

Detta är ett idéellt arrangemang men sponsras av kajakåterförsäljare och tillverkare främst till prisbordet. Kostnaden är i dagsläget ansatt till 500 kr för mästerskapsklass och 300 kr för motionärer. Vill man vara med på gemensam middag på lördagskvällen så kostar den 200 kr, ta med egen dricka. För närvarande är våra klubbar ekonomisk garant men det vore fint om tävlingen kan arrangeras av olika klubbar runt om i landet och att det med arrangemanget följer en liten pott med pengar som täcker utläggen.

Var kan man övernatta under tävlingen?

Tävlingen kommer att hållas på GKFs område men där kan man tyvärr inte övernatta. Göteborg har många alternativ, Askims camping, vandrarhem, hotell…

Vem får delta i mästerskapsklass?

Svenska Kanotförbundet/ Stadgar 2022-03-19 Sidan 16
2 § Mästerskapstävlingar
Rätt att delta i tävling om RF:s mästerskapstecken – SM och JSM samt DM och JDM – har dels svensk medborgare som är medlem i en till SKF ansluten förening och dels utländsk medborgare, vilken tillhör sådan förening, om hon/han är permanent bosatt i Sverige, d.v.s. folkbokförd i Sverige enligt Skatteverkets regler. Detsamma gäller tävling om SKFs mästerskapstecken. Kanotist som har flyktingstatus enligt FN har rätt att delta i nationella mästerskap i det land där hen fått sin flyktingstatus.

Kan utländska deltagare vara med?

Ja, det går bra att delta i öppen klass eller motionsklass. Se licenser och tävlingsregler. Lite nytt för i år är att Alla deltar i öppen klass, de svenska segrarna utses därefter bland svenska medborgare enlig SKFs regler ovan.