Tävlingsregler

Tävlingsreglerna hittar du på Svenska kanotförbunders hemsida här:

https://kanot.com/download/18.265da348187a491988a77ed6/1682434716587/TT%20Regler%20Roll%202022%2003%2018%20inkl.%20bilagor.pdf

Rollista Mästerskaps klass

Rollista Motions klass

Nyheter 2024

Det förekommer förändringar även i vår sport. Det är inga formella ändringar av regler utan tolkningar och förutsättningar vi vill förtydliga inför 2024. Varför undrar ni kanske? Jo, tanken är att alla ska ha samma förutsättningar och möjligheter att förbereda sig. Därför kan det vara lite kort om tid att få reda på vad som gäller på tävlingsdagen så vi tänker publicera allt vi kan här.

Avataq
– Den typen av avataq (harpunflöte) som kommer att användas i Göteborg är av typen Brooks.

Sten
– Arrangörerna kommer att tillhandahålla sten för alla tävlande. För den som vill ha sin egen som man tränat med så kommer det att gå. Stenen kommer att behöva godkännas av Domare innan den får användas. Vikt enligt reglerna (4 resp 3 kg) och maxmått 260mm*260mm som största yta. Den ska gå att förankra i kajaken med ett rep. Om din sten blir godkänd kommer den också att vara tillgänglig för alla tävlande.

Resonemang kring motionsklassen
– Hjärtligt Välkommen! Här är det ingen prestige, hjälp från åskådare och kanske till och med från Speaker och Domare är uppskattat. Tveka inte att vara en del av Rollfesten! Tiden i år är satt till 10 minuter. Det kan kännas kort för att hinna göra 17 rollar gånger 2, 34 stycken. Det räcker ju inte då speed rollar ingår, det blir ännu fler. Hur tänker ni egentligen? Jo, du ska tänka att du har 17 rollar/manövrar att välja mellan. Om du kan så många rollar att 10 minuter inte räcker för dig så rekommenderar vi dig att ställa upp i Mästerskapsklassen, du är riktigt duktig.
“Oj, men mästerskap, det låter allvarligt! Inte ska väl jag… ”
Jo, det tycker vi nog. Kan du så många rollar så är mästerskap för dig. Det är inte så allvarligt i den klassen heller men det är klart att du kommer att få tävla mot de bästa men så ska det väl vara. En liten sporre för att träna lite extra i sommar eller komma till en klubb som kan lära dig mer. Vi hoppas bara att alla ska ha riktigt kul!
Årets ledord är Glädje, Tradition och Lärande!